Äppelpaj
Äppelpaj, en variant med lätt smak av mandel
Pajform med löstagbarkan ca 22 cm i diameter
Ugn 180 grader
Pajskal (mördeg)
100 g socker
200 g smör
300 g vetemjöl
1 ägg
1 äggula
Fyllning
4 st Granny Smithäpplen
1-2 dl Disaronno mandellikör
1-2 dl Disaronno mandellikör
Massor av kanel
Ingefära
40 g riven mandelmassa (kan uteslutas)
Ingefära
40 g riven mandelmassa (kan uteslutas)
Socker
Pajskal
Nyp slarvigt ihop socker, smör och vetemjöl
Nyp slarvigt ihop socker, smör och vetemjöl
Tillsätt ägget och äggulan och arbeta till en smidig deg (knåda inte för länge)
Plasta in och lägg i kylen (30 min till en timme)
Så länge, fyllning
Skala äpplena, klyfta och skär i fina skivor, lägg i en bunke
Slå på mandellikören och blanda
Häll i kanel efter smak (jag gillar mycket) och en doft av ingefära
Låt stå i några minuter
Skala äpplena, klyfta och skär i fina skivor, lägg i en bunke
Slå på mandellikören och blanda
Häll i kanel efter smak (jag gillar mycket) och en doft av ingefära
Låt stå i några minuter
Lägg upp pajdegen på kavlat bakbord
Kavla ut degen 3-4 mm tjock lite större än formen
Klä formen och tryck till med kaveln längst kanten så överflödig deg åker av
Kavla ut degen 3-4 mm tjock lite större än formen
Klä formen och tryck till med kaveln längst kanten så överflödig deg åker av
Lägg i äppelskivorna
Häll på lite av den överflödiga likören
Riv mandelmassan och strö på
Strö på lite extra kanel och socker
Kavla eventuellt ut remsor och varva i ett fint mönster ovanpå fyllningen
Baka av i nedre delen av ugnen 30-35 minuter tills pajen är jämnt gyllene
Baka av i nedre delen av ugnen 30-35 minuter tills pajen är jämnt gyllene
Servera gärna pajen ljummen med vaniljsås