Marängtårta med hemgjord lemoncurd

Photo: Magdalenadagen - marängtårta med hemgjord lemon curdmarmorering och smultron från skogen ;D
Marängbotten ca 8 bitar
6 äggvitor
3 dl socker
1 krm ättika
 
Man kan vända i 100 gram nötter eller choklad mot slutet för en nöt eller chokladmarängbotten
 
Sätt ugnen på 100 grader
Vispa äggvitorna tillsammans med ättikan till ett hårt skum
Häll i sockret under vispning och fortsätt vispa i 15 minuter till en fast luftig maräng
Rita gärna cirklar på baksidan av ett bakplåtspapper
Spritsa på marängen innanför cirklarna
Baka av i mitten av ugnen i ca 90 minuter
 
(erkänner att i värmen igår så köpte jag bottnar, men det är dessa jag brukar göra annars)
 
Lemon curd
100 g smör
2 ägg
ev 1 äggula (om det är små ägg)
2,25 dl socker
2 st små ekologiska citroner (skal och saft)
½ tsk maizena
 
Riv citronskalet fint så att bara det gula av skalet kommer med
Koka upp citronsaften, skalet, 1 dl socker och smör
Ställ åt sidan
Vispa resten av sockret och äggen samt maizenan i en separat bunke
Häll i citronsmeten och sjud upp på svag värme under lätt vispning tills det tjocknar (det får inte koka)
Förvara lemon curd i en tät glasburk i kylen, den håller upp till 12 dagar.
 
Montering
Vispa upp grädden lätt. Vänd i ca 4 msk lemoncurd i grädden och blanda ut tills grädden blir lite lätt gul
Lägg ett tunt lager lemoncurd på den understa maräng botten
Smeta på ett lager grädde och lägg på nästa botten
Lägg ut ett lager grädde överst och en klick lemon curd i mitten och en i kanten
Använd en palett eller en kniv och dra ut ett marmorerat  mönster i grädden
Dekorera med röda bär
 
 
 
 
 

Pannacotta med smultrontopping

5-6 port
 
Pannacotta
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
0.5 dl strösocker
3 st gelantinblad

Topping
1 dl smultron
0.5 dl vatten
1,5 msk strösocker
2 tsk gelesocker multi
 
Pannacotta:
Lägg först gelatinbladen en skål med kallt vatten i ca 10 min
 Mät upp grädde, urgröpt vaniljstång (och själva stången) och strösocker i en kastrull och låt bara precis koka upp
Lyft ur stängerna
Krama ur gelatinbladen ordentligt och blanda i gräddsmeten
(Jag silar pannacottan och häller upp den i en bunke med pip som är lätt att hälla ur)
Häll upp i fina glas och låt stå i kylen i minst 2 timmar

Toppingen
Koka upp smultron, vatten och strösocker
Tillsätt gelesocker multi och låt koka i 2 minuter
Låt svalna helt i rumstemratur och lägg försiktigt på den kylda stannade pannacottan med hjälp av en tesked
 
 

 
 
 

RSS 2.0